VIII. Publiciteit

Ambachshoes en Coen Eggen:

STROOP tekst persbericht Coen 21 i 08

STROOP ( sjwroap, zeem, kruutje), Limburgser kan het bijna niet.Begin in een willekeurig gezelschap over stroop en je haalt de Limburgers er zo uit. Dat wil zeggen, de meeste, want niet iedereen is er verzot op, je hebt ook stroop-mijders. Maar de echte liefhebber kan zich geen broodmaaltijd voorstellen zonder, om nog maar te zwijgen van het met stroop gelakte konijn voor de kerstdis.

Gastronomie:

Navenant 04 16 stroop

Voor veel mensen is stroop nog steeds onlosmakelijk verbonden aan een boterham met kaas. In combinatie met een vers kopje koffie en een krantje vormt het voor menigeen het begin van de dag.

DDL-20120827-01001MA001 Wiel Rekko

Snel, courgettes monsieur Milan! PREUVENEMINT: Nieuw programma om kinderen te betrekken bij het culinaire evenement Geen friet. Geen knakworst. Geen pizza. Gisteren maakten kinderen op het Preuvenemint een koninklijke soep waarmee ze de status ‘meesterchef’ behaalden.

DDL-20120827-01001MA001

Snel, courgettes monsieur Milan! PREUVENEMINT: Nieuw programma om kinderen te betrekken bij het culinaire evenement. Geen friet. Geen knakworst. Geen pizza. Gisteren maakten kinderen op het Preuvenemint een koninklijke soep waarmee ze de status ‘meesterchef’ behaalden.

DDL-20120903-01006MH001

Spaanse turrón (vergelijkbaar met nougat), herderham, ‘eerlijke’ chocolade, vlierbesbloesem, rommedoe en Mergellandhoen. Het zijn enkele van de streekproducten die gisteren tijdens het tweede Limburg Preuve Festival op Landgoed Vaeshartelt in Maastricht te proeven waren. Ook vond een Limburgse Stroopproeverij plaats onder leiding van gouverneur Theo Bovens.

De_Streken_Van_WIm_S01_EP01_boulette_liegeoise

Aflevering van “Des streken van Wim” uit 2016: een culinair tv-programma dat is uitgezonden op 24-Kitchen. In deze aflevering maakt Wim “boulettes Liégoises” met Limburgse stroop. Hij bezoekt Zuid-Limburg en neemt een kijkje bij het stroopstoken in Klimmen.

Recept – chutney

Deze chutney smaakt heerlijk bij vlees, maar is ook heel lekker bij een boterham oude kaas. Om de chutney volledig tot zijn recht te laten komen moet je wel wat geduld hebben.

Recepten

Recepten van zeebaarsfilet, bieflapje, slaatje met gerookt spek, slaatje van verse geitenkaas uit de oven; uiteraard allemaal bereid met stroop.

Strooprecepten Jamie's jan 2015

Stroop smeren

De kip wordt er mals en “sticky” van,de witlof krijgt een vleugje zoetzuur en de boffert een heerlijke caramelsaus. Met de intense smaak van stroop is het mooi koken.

Eugène Wiertz:

Artisanaal stroop stoken Wiertz 2017

Artisanasaal stroopstoken; erfgoed Sinds 19 april 2017 is het ambachtelijk stoken van stroop erkend als nationaal cultureel immaterieel erfgoed. Voor een prijsje dat iets hoger ligt dan dat van de industriële suikerbietenstroop koopt de consument rinse appelstroop van premium kwaliteit. Het betekent echter niet dat onze stroop nu een beschermd streekproduct is zoals Cognac in Franksrijk en Köls

Hombourgeois & fam. Eussen:

DDL-20191002-03004GO001 (002)

“Stoken is vakantie in mijn hoofd”: Dampende ketels, knetterend houtvuur en de zoete geur van fruit. Het ambacht van Limburgse stroop maken, was op sterven na dood, maar krabbelt langzaam op. Roy Eussen houdt in Hombourg de traditie in ere. Tot begin november is zijn sjroapes open voor publiek.

Koulen 12 en de families Franssen en Steinschuld:

Bouillon Sjroap hans

Limburgse ‘sjroap’ nu immaterieel erfgoed: Eeuwenlang stonden in ieder Zuid-Limburgs dorp in de herfst de koperen stroopketels te stomen. Tot zo’n vijftig jaar geleden, toen de laatste loonstoker het voor gezien hield. De inzet en het enthousiasme van een groepje Slow Food-ers en vier toegewijde stroopstokers is nu beloond. De traditionele, ambachtelijke Limburgse stroop staat nu op de national

DDL-20130920-00001NL003 stroop

Oogsttijd, strooptijd: Het is oogsttijd voor de Limburgse fruittelers, dus komen ook de ambachtelijke stroopstokers in actie.

DDL-20131012-stroop hans

Stroop stoken: Het ambacht is oud, dat wel. Maar het is ook weer helemaal ‘in’, dus niet ouderwets. Dankzij de Slow Food-beweging, die streeft naar voedsel van hoge kwaliteit, authentiek en met oog voor duurzaamheid. Zoals Limburgse stroop.

Stroop Jamie def

“Traag als stroop”

Nodig: 550 kilo appels en peren, 1 emmer water, 2 kuub hout, een koperen ketel, een pers en vuur. Bereidingstijd: twee dagen. Resultaat: 65 kilo stroop.

Film stroopstoken (KIEN)

In opdracht van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is het stoken van Limburgse stroop op film vastgelegd. Alle stappen van het stookproces komen in deze film aan bod.

Bouilon Sjroep met foto's pdf concept

Limburgse ‘sjroep’ nu immaterieel erfgoed: Eeuwenlang stonden in ieder Zuid-Limburgs dorp in de herfst de koperen stroopketels te stomen. Tot zo’n vijftig jaar geleden, toen de laatste loonstoker het voor gezien hield. De inzet en het enthousiasme van een groepje Slow Food-ers en vier toegewijde stroopstokers is nu beloond. De traditionele, ambachtelijke Limburgse stroop staat nu op de national

Natuurgids Stroop stoken 20160001

Traditionele authentieke stroop: spreken over puur natuur, met respect voor het buitenleven stemt velen van ons gunstig. Het geeft een plezierige, trotse voldoening en genegenheid jegens hen die dit niet alleen prediken, maar ook de kastanjes voor ons uit het vuur halen. In dit geval het sap van de appels en de peren uit de kokende ketel.

Voerendaal Magazine J&H Franssen

Op bezoek bij Hans en Julienne Franssen op de Koulen; Stroop van eigen bodem Hans en Julienne wonen vanaf 1980 in het pittoreske buitengebied in een voormalige boerderij. Tijdens en nu na een drukke baan en met een agrarische achtergrond wordt rond 1990 het contrast gezocht en gevonden in het handwerk van het maken van streekeigen producten. En als je dan al beschikt over hoogstammen, voldoende

Pierre Deckers:

1974-03-02 Limburgs Dagblad

Oude stroopfabriek waarschijnlijk weer in produktie: stroopmaken als ambacht gered voor Mergelland.

1976-10-14 Limburgs Dagblad

Dankzij actie van zangkoor Avanti: Strooptijd voor Banholt en Pierre Deckers (74)

PuurVandewall en de familie Vandewall:

Navenant 04 16 stroop

Voor veel mensen is stroop nog steeds onlosmakelijk verbonden aan een boterham met kaas. In combinatie met een vers kopje koffie en een krantje vormt het voor menigeen het begin van de dag.

Slow Food Presidium Limburgse Stroop:

Bouillon Sjroap hans

Limburgse ‘sjroap’ nu immaterieel erfgoed: Eeuwenlang stonden in ieder Zuid-Limburgs dorp in de herfst de koperen stroopketels te stomen. Tot zo’n vijftig jaar geleden, toen de laatste loonstoker het voor gezien hield. De inzet en het enthousiasme van een groepje Slow Food-ers en vier toegewijde stroopstokers is nu beloond. De traditionele, ambachtelijke Limburgse stroop staat nu op de national

DDL-20130920-00001NL003 stroop

Oogsttijd, strooptijd: Het is oogsttijd voor de Limburgse fruittelers, dus komen ook de ambachtelijke stroopstokers in actie.

DDL-20131012-stroop hans

Stroop stoken: Het ambacht is oud, dat wel. Maar het is ook weer helemaal ‘in’, dus niet ouderwets. Dankzij de Slow Food-beweging, die streeft naar voedsel van hoge kwaliteit, authentiek en met oog voor duurzaamheid. Zoals Limburgse stroop.

Film stroopstoken (KIEN)

In opdracht van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is het stoken van Limburgse stroop op film vastgelegd. Alle stappen van het stookproces komen in deze film aan bod.

Bouilon Sjroep met foto's pdf concept

Limburgse ‘sjroep’ nu immaterieel erfgoed: Eeuwenlang stonden in ieder Zuid-Limburgs dorp in de herfst de koperen stroopketels te stomen. Tot zo’n vijftig jaar geleden, toen de laatste loonstoker het voor gezien hield. De inzet en het enthousiasme van een groepje Slow Food-ers en vier toegewijde stroopstokers is nu beloond. De traditionele, ambachtelijke Limburgse stroop staat nu op de national

Stroopstoken limburger 7-12-15

Streekproduct mist een ‘LIOF’: Limburgse ambachtelijke gestookte stroop is vorige week erkend als Nederlands cultureel erfgoed.

DDL-20151202-00001HE006 stroop VIE a

AMBACHTELIJK: Stroop Limburg is nu erfgoed.

Persbericht slow food stroop 09 2010

Presentatie presidium Limburgse Stroop tijdens bezoek Slow Food International: Een delegatie van Slow Food International en Ark van de Smaak Nederland bezoekt op 30 september en 1 oktober Limburg. Tijdens het bezoek vindt de formele presentatie plaats van het Slow Food Presidium Limburgse Stroop en de introductie van de Herfskeuning 2009.

Persbericht slow food stroop 28 09 2010

Presentatie presidium Limburgse Stroop tijdens bezoek Slow Food International: Een delegatie van Slow Food International en Ark van de Smaak Nederland bezoekt op 30 september en 1 oktober Limburg. Tijdens het bezoek vindt de formele presentatie plaats van het Slow Food Presidium Limburgse Stroop en de introductie van de Herfskeuning 2009.

Presidium Limburgse Stroop breidt uit en verjongt

Slow Food Presidium Limburgse Stroop breidt uit en verjongt! Dit najaar weer Herfskeuning! Het Slow Food Presidium Limburgse Stroop ( SFPLS) breidt uit en verjongt! Daarnaast komt er dit najaar weer Herfskeuning. Het SFPLS is een samenwerkingsverband van ambachtelijke Limburgse stroopstokers, dat binnen de Slow Food-beweging al jarenlang de zorg heeft voor het stoken van traditionele, ambachte

Sjroap

Limburgse sjroap: Eeuwenlang stonden in ieder Zuid-Limburgs dorp in de herfst de koperen stroopketels te stomen. Tot zo’n vijftig jaar geleden, toen de laatste loonstoker het voor gezien hield. De inzet en het enthousiasme van een groepje Slow Food-ers en vier toegewijde stroopstokers is nu beloond. De traditionele, ambachtelijke Limburgse stroop staat nu op de nationale Immaterieel Cultureel E

Stroop Jamie def

“Traag als stroop” Nodig: 550 kilo appels en peren, 1 emmer water, 2 kuub hout, een koperen ketel, een pers en vuur. Bereidingstijd: twee dagen. Resultaat: 65 kilo stroop.

Copper and Competence _ Slow Food International - Good, Clean and Fair food.

Copper and Competence

In the Netherlands, in the southern part of the Limburg region and along the border with Belgium and Germany, they have an old recipe for the preparation of a traditional fruit syrup called stroop.

DDL-20120512 art Henk

Gastronomisch STILLEVEN in een vorstelijke cocktail: In de wekelijkse rubriek Chez Moi, lievelingsgerechten in Limburg bereidt een lezer thuis zijn of haar favoriete gerecht, waar vrienden en bekenden graag van komen genieten. Vandaag maakt Henk Hoogakker uitWeert een Willem-Alexander aspergecocktail.

Final Motivation_Limburgse_Stroop (2)

The “traditionele en ambachtelijke Limburgse stroop“ has a very long (several centuries) history. A history of mostly small farmers and monasteries in order to preserve an excess of fruit for the winter time. Originally the fruit was processed into ‘stroop’ to preserve the fruit that was gathered in the region and to create a highly caloric bread condiment (spread) to be stocked for and used d

Limburgse stroop doc presidium 4 int

Traditionele Ambachtelijke Limburgse Stroop: een authentiek Limburgs streekproduct Ambachtelijke stroop is als huisnijverheid al eeuwenlang gemaakt in Zuid-Limburg en de aanpalende grensgebieden: het Duitse Rijnland, het Luikse land van Herve en Belgisch Limburg inclusief de daarbij horende Voerstreek.

NIICEN b DDL 20-4-2017

Hoofdstad van de stroop Ëijsden-Margraten heeft zich uitgeroepen tot hoofdstad van de stroop. Het stoken van dat traditioneel fruitproduct is gisteren officieel erkend als cultureel erfgoed.

NIICEN DDL Preview-1928-2600-125754

Stroopstoken nu erfgoed. Het ambachtelijk stoken van stroop is sinds gisteren erkend als cultureel erfgoed. Het is een levende traditie, die gedragen wordt door vrijwilligers, aldus de jury.

NIICEN in E_M, bericht in SFL

Eijsden-Margraten Huis voor Limburgse stroop. Op woensdag 19 april 2017 is het stoken van Limburgse stroop als negende Limburgse traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland bijgeschreven. Slow Food Presidium Limburgse Stroop nam hiervoor samen met Stichting Ondernemend Bloesemlint het initiatief en maakte een plan om dit ambacht een duurzame toekomst te geven.

Persbericht plaatsen VIE

Zojuist zijn negen nieuwe tradities toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat maakte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vandaag bekend. In slechts drie jaren tijd staan er nu al meer dan 90 tradities op de Nationale Inventaris, waardoor de Inventaris steeds meer en steeds breder de diversiteit aan tradities in Nederland w

SLOW FOOD PRESIDIUM Limburgse stroop io versie 02 09 hpr

SLOW FOOD PRESIDIUM Limburgse stroop, i.o. Oprichtingsvergadering 31 mei 2007: Op 31 mei 2007 hebben de volgende personen besloten tot oprichting van een Slow Food Presidium Limburgse stroop.

Stroopstoken, Landschap, Hoogstamfruit e.d. algemeen:

DDL - bijen – 181018

“Zonder bij geen leven” gaat te ver. Bijen zijn van levensbelang: Aaibaar of niet, zoder de bijen zou er heel wat minder leven op aarde zijn. Vandaar dat steeds meer gemeenten hun best doen om te zorgen dat meer bijen en andere insecten ons overleven. “De mens is hun grooste vijand”.

DDL - boek 'oogst van het krijtlandschap'- 060616

Leestekens van het Limburgse landschap. Een landschap laat zich, voor wie de taal beheerst, lezen als een boek. Maar dan moeten de leestekens wel zichtbaar zijn. Het Zuid-Limburgse krijtlandschap is een groot deel van die leestekens in de loop der jaren kwijtgeraakt. Is die tendens te keren? Op die vraag probeert het gisteren gepresenteerde boek ‘Oogst van het krijtlandschap’ een antwoord te ge

DDL - cittaslow slow food – 161215

Fruit verknoopt lokale bedrijven met elkaar: Eijsden-Margraten sluit zich aan bij succesvolle Cittaslow-filosofie van bijna-buurgemeente Vaals. Lekker eten is in. Het heeft Vaals opgestuwd in de vaart ter volkeren. Aangemoedigd door dat succes kiest nu ook Eijsden-Margraten voor de Cittaslow-strategie.

DDL - duurzaam toerisme – 210918

Toerisme moet groener: Niet massaliteit maar duurzaamheid wordt de toekomst van het toerisme. Kwaliteit boven kwantiteit. Langzaam in plaats van snel. Ook in Zuid-Limburg moet toerisme groener worden. En zo’n vakantie mag gerust wat meer kosten.

DDL - e-m toerisme – 071118

Eijsden-Margraten wil groei toerisme afremmen: De gemeenteraad van Eijsden Margraten dringt aan op een koerswijziging bij het toerisme. Het beleid moet niet gericht zijn op méér toerisme, maar op een verhoging van de kwaliteit.

DDL - hoogstam – 100514

De hoogstam als verdienmodel: Eerherstel voor de hoogstamcultuur in Zuid-Limburg. Mooi voor natuur en landschap. En in potentie ook de basis voor een ‘nieuwe economie’ in de regio.

DDL ALP 10 02 14

Vrijkomend schoolgebouw: Agrarisch attractiepark in Sophianum.

DDL-20101023-salone stroop

Alliantie Limburg krijgt hulp van de Italiaanse streek Roero en het Duitse Pfalz om snel een ‘gastronomische en toeristische topregio’ te worden. Gedeputeerde Jos Hessels is laaiend enthousiast, de stichting Slow Food Limburg heeft twijfels.

DDL-20131026-01002MA004 jc

Stad verder dan gedacht: In 2004 werd Jacques Costongs verrassend naar voren geschoven als wethouder in Maastricht. De PvdA’er werd een vaste en stabiele factor in het stadsbestuur. Na de verkiezingen van maart 2014 houdt hij het voor gezien. Tijd voor een beschouwende terugblik.

DDL-20160307-00010GO001

Hoogstamstroop: Een serie over Limburgse makers van streekproducten en hun specialiteiten. Vandaag Ger Gaus uit Ohé en Laak.

Divercificatie in de fruitteelt Bleus

Diversificatie in de fruitteelt: Vrijdag 13 januari jl. ontving Studiekring Guvelingen zijn leden voor de traditionele nieuwjaarsvergadering in de Wintertuin van de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw te Sint-Truiden.

DDL-20150423-00012GO002

De BLOESEM als uithangbord Noord-Limburg heeft zijn asperges, Zuid-Limburg heeft zijn bloesem. Twee varianten op het thema ‘het witte goud’. Tijdens het evenement Bloesemgold staat de zuidelijke variant de komende twee weekenden volop in de schijnwerpers.

DDL-20150504-01002HE008

Het gouden wit: lente als motor economie: Bloesem Gold laat bezoekers het landschap ervaren; Zuid-Limburgse ondernemers presenteren zichzelf. Het afgelopen weekeinde was het laatste waarin bezoekers konden genieten van Bloesem Gold. Een project dat het mes aan twee kanten moet laten snijden.

DDL-20160406-IKL bloesem

Als april in bloei staat… Mei mag dan van oudsher de bloeimaand heten, in Limburg, en dan met name in Zuid-Limburg, is april de bloesemmaand. De komende weken staan er weer tal van activiteiten op het programma om de start van het bloeiseizoen te vieren. Met dank aan de jarige stichting IKL.

Informatiebord Herinrichting en SOB

Stichting Ondernemend Bloesemlint: Deze boomgaard is aangeplant door de Stichting Ondernemend Bloesemlint en de landinrichtingscommissie Mergelland-Oost.

Contact

info@limburgsestroop.nl

www.limburgsestroop.nl

Alle inhoud is eigendom van Slowfood Presidium Limburgse Stroop
Website ontwikkeld door Beter Bij Ons B.V.